به گزارش مشرق، هایکو ماس وزیر خارجه آلمان بامداد امروز وارد تهران شده است.
این دومین سفر یک مسئول آلمانی به کشورمان ظرف ۲۰ روز اخیر است؛ پیشتر در دوم خرداد، «ینس پلوتنر» مدیرکل سیاسی وزارت امور خارجه آلمان به تهران آمده بود و از عباس عراقچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه کشورمان شنیده بود که خویشتنداری ایران در اجرای یک طرفه مفاد برجام به پایان رسیده است.
بیشتر بخوانید:
بیانیهای دیگر!
پیش از سفر «ماس» به تهران، وزارت خارجه آلمان طی بیانیهای، اعلام کرده بود که تمام تلاشهای خود را به همراه سایر دولتهای اروپایی به کار میگیرد تا توافق هستهای حفظ و اجرا شود.
مذاکره با «ماس» فقط در حوزه برجام
آنطور که از بیانیه وزارت خارجه آلمان و مطالب منتشره در محافل رسانهای اروپا برمیآید، مذاکره در خصوص برجام، هدف اصلی سفر «ماس» به تهران است؛ محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان نیز دیروز در حاشیه نشست با نمایندگان مجلس با حضور در جمع خبرنگاران گفت: وزیر خارجه آلمان برای پیگیری درباره چگونگی اجرای برجام به تهران سفر خواهد کرد و ما فقط در همین حوزه با وی گفتوگو خواهیم کرد.
تاکید ظریف به گفتوگو با وزیر خارجه آلمان در تهران صرفاً در محدوده موضوعات برجامی از آن جهت است که پیشتر برخی منابع رسانهای از جمله روزنامه «زود دویچه سایتونگ» آلمان مدعی شده بودند، برلین در صدد میانجیگری میان تهران و واشنگتن است؛ از سویی دیگر، ظریف دیروز در مجلس به خبرنگاران گفت: به نظر نمیرسد که وزیر خارجه آلمان برای انتقال پیام خاص به تهران سفر کند.
لفاظی مجدد اروپاییهای پرمدعا
اما وزیر خارجه آلمان پیش از سفر به تهران، همچون سایر مقامهای اروپایی، لفاظی را چاشنی ادعای تلاش برای حفظ برجام کرد و گفت: در سفر به تهران مخالفت اروپا با برنامه موشکی ایران را به مقامات ایرانی گوشزد میکند!
این لفاظی و بیربط گویی وزیر خارجه آلمان در شرایطی است که بیش از ۱۳ ماه از خروج آمریکا از برجام میگذرد و اروپاییها برخلاف تعهدشان، به جز چند بیانیه سیاسی و تاسیس یک شرکت نیمبند و فاقد کارکرد عمده به نام «اینستکس» هیچ کاری برای تضمین منافع برجامی ایران نکردهاند.
اروپاییها در موقعیتی نیستند که از ایران، انتقاد کنند
ظریف دیروز در حاشیه بازدید از مدرسهای در تهران، در جمع خبرنگاران گفت: اروپاییها در موقعیتی نیستند که از ایران حتی در حوزههایی که به برجام ربطی ندارد، انتقاد کنند. وظیفهای که اروپاییها و بقیه اعضای برجام دارند این است که شرایط روابط اقتصادی ایران عادی سازی شود و اینها باید بگویند تا به حال چقدر این موضوع عادی شده است. در برجام اقدام مهم نیست بلکه نتیجه مهم است. اینکه گفته شود ما تلاش کردیم و نشد، خُب ما هم میتوانیم از این به بعد تلاش کنیم و نشود.
معنای پایبندی آلمان و فرانسه و انگلیس به برجام چیست؟
مقام معظم رهبری ۲۴ اردیبهشت در دیدار رمضانی مسئولان نظام، فرمودند: برای اصلاح امور هم چشم به خارج از کشور نداشته باشید؛ دیگران به ما کمکی نخواهند کرد بلکه ضربه میزنند؛ خارج به ما ضربه میزند. اروپا را ملاحظه میکنید؟ این کشورهای اروپایی که دیگر آمریکا نبودند، ما با اینها که دعوایی نداشتیم، ما که با اینها اختلاف نداشتیم، با بعضیشان بهاصطلاح روابط خوبِ دوستانه هم داشتیم. ملاحظه میکنید چه جوری برخورد کردند در همین قضیّهی برجام و تعهداتشان و مانند اینها. حالا جالب هم این است که مدام هم تکرار میکنند که «ما پایبند برجامیم». اصلاً معنای پایبندی آلمان و فرانسه و انگلیس به برجام چیست؟ یکی از اینها سؤال کند که شما پایبندید، یعنی چه کار میکنید؟ شماها چه تعهدی در مقابل برجام دارید؟ به کدام تعهّد عمل میکنید؟ همین طور مدام میگویند ما متعهّدیم، ما پایبندیم. یعنی چه پایبندید؟